MP3, FLAC, lossy…mijn hemel wat moet ik daar mee

Zoals ik al elders op dit blog heb geschreven is een van de dingen die ik wil is mijn CD’s kunnen beluisteren zonder dat ik ze in mijn mooie OPPO speler MOET stoppen maar wel met dezelfde geluidskwaliteit. En dan ga je op zoek naar iets waar je dus al die gave muziek mee kunt digitaliseren en wat blijkt: het eerste waar je dan over mag gaan nadenken is het formaat of type digitaal bestand wat je wilt gaan gebruiken. De wereld van MP3, WAV, lossless enzovoort ontvouwt zich voor je en zie door de bomen het bos nog maar eens te vinden. Voor diegenen die het interessant vinden, lees gerust dit Engelstalige artikel van WhatHifi eens waar het verschil in digitale muziekformaten uitgebreid wordt beschreven….

Nadat ik bovenstaand artikel had doorgenomen had ik wel een idee welk formaat ik wilde gaan gebruiken. Maar voor ik mijn keuze definitief ging maken wilde ik wel weten of ik het verschil tussen een MP3-tje en een FLAC kon horen. Daar zijn best wel een aantal leuke blinde testjes voor op het internet te vinden. Zo heb ik deze blinde test van National Public Radio gedaan. To be honest, ik hoorde wel het verschil tussen MP3 en een CD maar zodra de kwaliteit nog hoger zou moeten zijn (zogenaamde hi-res audio) was het voor mijn gehoor niet altijd meer duidelijk. Zal wel iets met leeftijd zijn šŸ˜‰ of het feit dat ik de test achter mijn computer heb gemaakt in plaats van mijn stereo-set.

Anyway, onder de streep is het me duidelijk geworden: om van mijn CD collectie digitaal te kunnen genieten ga ik ze omzetten naar het FLAC type omdat ik daarmee dezelfde geluidskwaliteit haal als een CD maar wel tegen de kleinst mogelijke omvang op mijn muziekserver…

Dit bericht is geplaatst in Muziek met de tags . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.